Geschiedenis van KSVE Bazel

De officiële stichting van voetbalclub Eendracht Bazel gebeurde op 7 november 1938.

Voor deze oprichtingsdatum  was er reeds een voetbalploeg in Bazel aan de Rapenberg. Dat moet omstreeks de jaren 1930 geweest zijn. Deze voetbalploeg noemde zich ‘Vlug en Vrij’ en was aangesloten bij de ‘Vlaamse Voetbalbond’. Het terrein was gelegen in de Nobeekstraat achter het toenmalige café St- Sebastian bij Stien Batens. Bij dit café hoorde ook een boerderij waar ook de kleedkamers waren gevestigd. Er waren ook 2 staande wippen, dus een redelijke zone van sport accommodatie voor die tijd, die daar ter beschikking was.

In het Gildenhuis(toen gelegen aan de zaal De La Salle) verbonden met de broederschool was toen de Bazelse turngroep gevestigd en de Broeders zagen veel van hun jonge sporters vertrekken naar het toen reeds populaire voetbal en dus naar de voetbalclub ‘Vrij en Vlug’ aan de Rapenberg.

Onder impuls van Burggraaf Philippe VILAIN XIIII (1896-1970), en enkele Broeders van de Christelijke scholen (Het huidige St-Joris Instituut), dat al sinds 1852 in Bazel aanwezig is, werd een nieuwe voetbalclub opgericht. De personen die mee hun schouders onder deze nieuwe voetbalploeg zetten waren: René Maris, Gerard De Winter, René Deleuil, Benoit De Smet, Odilon De Landsheer, Eugeen Vercammen, Alfons De Smet, Jules Wouters, Henri Govaert en Broeder Jean.

Broeder Jean met enkele sportievelingen omstreeks 1935

De nieuwe voetbalploeg werd aangemeld bij de officiële Belgische Voetbalbond(KBVB) die reeds in 1895 werd opgericht. Daarmee was E. Bazel de eerste officiële voetbalploeg in de streek. JV Kruibeke volgde in 1939.

De groep die de club in de beginjaren leidde, bestond uit een drietal personen die de club ook aanmelden bij de Belgische Voetbalbond. Eendracht Bazel kreeg het stamnummer 2794.


Van links naar rechts: Odilon De Landsheer, Alfons Smets, Eugeen Vercammen

Het toenmalige gemeentebestuur van Bazel, waar het burgemeesterschap sinds 130 jaar in handen was van de Burggrafelijke familie VILAIN XIIII., stelde een stuk landbouwgrond ter beschikking, gelegen aan de prachtige dreef in Bazel. Vandaar ook nu nog steeds de naam van het terrein: VILAIN XIIII

In die tijd moest ieder vereniging een Proost hebben, voor Eendracht Bazel werd dit in de eerste jaren E.H. De Valck, later werd dit E.H. Van Ruyteghem

Een naam die ook regelmatig terug komt in deze vroege periode is die van Broeder Jean, wereldse naam Louis Wéry, die daarnaast ook een fervent radio amateur was, wat de Duitse bezetter in die tijd niet kon toelaten.

In de eerste jaren kon men nog niet echt van voetbaltrainingen spreken, er werd vooral veel gelopen. De looptijden werden uitgestald en de primussen waren steeds Frans Van Hoyweghen(later Pater geworden) en Clement De Bouw.

Broeder Jean kwam in de jaren ’20 uit Aalst naar de broedergemeenschap in Bazel. Toen hij de club mee oprichtte koos men de naam van de ploeg van zijn thuisstad Aalst (Eendracht Aalst). Daardoor werd als clubnaam ‘Eendracht Bazel’ genomen. Wat nu in 2015 nog altijd zo is.

De moeilijke beginjaren 1938 – 1949

Over de periode 1938 tot 1945 is weinig voetbal documentatie overgebleven.

Werd er tijdens de oorlogsjaren van 1940 tot 1945 wel een competitie georganiseerd? Hoe kwam men aan de nodige spelers in die tijd? Niet zo evident.

Tijdens de vroege oorlogsjaren 1939-1942 werd een noodcompetitie ingericht met de weinige ploegen die in de mogelijkheid waren om dit op te starten. Eendracht Bazel heeft tijdens de oorlog deze competitie gespeeld. Het waren vooral de jonge spelers Jules De Keersmaeker en Jozef Stoop die dit mogelijk maakten.

 In de latere oorlogsjaren werd zelfs een noodcompetitie niet meer mogelijk omdat veel spelers opgeëist werden. Dan werden meestal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Op het einde van de oorlog werd er vooral vriendschappelijk gespeeld tegen de in Bazel aanwezige troepen van de geallieerden. (Engelse,  Poolse en Canadese bevrijders). De oorlogsjaren brachten honger en ontberingen met zich mee en de spelers speelden in die periode en ook nog na de oorlog voor wat drank en eten. Spelers aantrekken kon men door hen eten te bezorgen. Zo kwamen in die tijd spelers uit het Antwerpse voor een brood spelen. In de steden was tijdens de oorlog minder eten te krijgen, in landelijke gebieden zoals Bazel kon men in die tijd beter de heersende voedsel nood verzachten.

Bestuur Eendracht Bazel in 1951

Eendracht Bazel kampioen in 1951

EENDRACHT BAZEL 1956: Boven: Stany Bryssinck(Bestuur), Charel Felix, René Van Hoyweghen, René de Bouw,  Albert Vehelst(keeper) Francois Van Eyck, Jozef Cools, Felix De Roeck, Louis Van Zeebroeck(Bestuur), Onder: Pierre Gorrebeeck(bestuur), Sander Lieman, Hector De Rijck, Willem Cools, Omer Vercammen, Frank De Nijn

Bazel speelde sinds zijn oprichting in de reeksen van 4deProv tot 1steProv(1jaar) Oost-Vlaanderen.

Sinds de oprichting was er altijd maar één bestuur geweest dat instond voor de gang van zaken van de club.
De club bestond in de beginjaren meestal enkel uit een eerste elftal, van georganiseerde jeugdelftallen was er toen nog geen sprake. Vanaf de jaren vijftig was wel een supportersbestuur.
Tot de jaren ’60-’70 bleef deze structuur bestaan.
Sinds de jaren ’70 is met tussenposen een jeugdbestuur opgericht, meestal op initiatief van enkele ouders van oudere jeugdspelers.

Het sportieve hoogtepunt beleefde de club in 1973 toen ze één seizoen in 1ste provinciale reeks van Oost-Vlaanderen mocht spelen.

Bazel 1978: Staand; Willy Van Machelen(voorzitter), Guido Troch, Freddy De Roeck,Tuur Bressinck, Robby Maes, Freddy Maes, Gaston Janssens, Eddy Lambrechts, Speler-Trainer Theo Ruymbeke, Gehurkt: Danny hamerlinck, Geert Oosterlinck, B. Boeynams, Fons Van Cleemput, Edyy De Smet

1978: Links Willy Van Machelen schudt de hand van Georges Verberckmoes, Willy was van 1961 tot 1988 Voorzitter van Eendracht Bazel, Georges was van 1962 tot 1977 secretaris van Eendracht Bazel.

1992: Joseph Maes en Marcel Van Moortel aan de rand van het terrein, enkele jaren later was het grasveld achteraan na een proces deels vervangen door een parking en heeft een buur zijn tuin aanzienlijk kunnen vergroten en de club had meer parkingruimte.

Sinds de oprichting was er altijd maar één bestuur geweest dat instond voor de gang van zaken van de club.
De club bestond in de beginjaren meestal enkel uit een eerste elftal, van georganiseerde jeugdelftallen was er toen nog geen sprake. Vanaf de jaren vijftig was wel een supportersbestuur.
Tot de jaren ’60-’70 bleef deze structuur bestaan.
Sinds de jaren ’70 is met tussenposen een jeugdbestuur opgericht, meestal op initiatief van enkele ouders van oudere jeugdspelers.

Het sportieve hoogtepunt beleefde de club in 1973 toen ze één seizoen in 1ste provinciale reeks van Oost-Vlaanderen mocht spelen.Tot in het seizoen 2007-2008 bleef de club 30 jaar pendelen tussen de 3de en 4de provinciale reeks.

Na 30jaar slaagde de club erin om tijdens het seizoen 2008-2009 (17 mei 2009) om via de eindronde terug de promotie naar 2de provinciale af te dwingen.

Eendracht Bazel Promoveert via de eindronde naar 2de Prov in 2009

Na een verblijf van 3 seizoenen  in 2de Prov., moet Eendracht Bazel in seizoen 2011-2012 terug naar 3de Prov..

Eendracht Bazel in de omstreken bekend voor zijn goede jeugdopleidingen en kon daardoor tot de 2008 meestal putten uit de talentvolle jeugdspelers om in het eerste elftal te spelen.
De laatste jaren stellen wij echter een groot verloop van zeer jonge spelers naar clubs in de omstreken die in hogere reeksen(Nationaal) uitkomen met hun eerste elftal. Dit gratis verloop(‘Het Bosman arrest’) van onze talentvolle jeugd, maakt het de club steeds moeilijker om nog de weg van de eigen jeugd te kiezen.
De recent doorgevoerde hervorming van het jeugdvoetbal, zou het kunnen mogelijk maken om op termijn terug meer jeugdspelers in het eerste elftal te integreren.

Seizoen 2011-2012 werd  gekenmerkt door de joint-venture met de liefhebbersploeg Pylonen De kerf uit Bazel. Deze samenwerking bracht meteen een grondige face-lift van onze infrastructuur. De omheining werd vernieuwd en ook werd een moderne  verlichting geplaatst, zodat vanaf dat seizoen avondwedstrijden mogelijk zijn.

Hier is een dankwoord op zijn plaats voor de firma PYLONEN DE KERF en Voorzitter Jozef Thierens die dit mogelijk maakten.

Seizoen 2013-2014 wordt overschaduwd door de breuk met de liefhebbersploeg ‘ PDK’, De samenwerking met SVE Bazel, die zo beloftevol begon, nam een einde toen PDK zich niet wou schikken naar de regels van de moederclub SVE Bazel, onder wiens stamnummer zij voetbalden.

In het seizoen 2014-2015 starten zij met een eigen stamnummer bij de kBVB in 4de Prov. Zij namen U17,  U21 en reserven mee uit SVE Bazel. SVE Bazel slaagde er toch in een U17 ploeg in competitie te brengen.

Zoals veel voetballifhebbers in het dorp dachten zou E. Bazel, na deze gebeurtenissen een moeilijk seizoen doormaken, maar het tegendeel werd verwezentlijkt! Het eerste Elftal maakte een weergaloos seizoen mee in 3de Prov. Reeks E Oost-Vlaanderen en werd Kampioen na 216 dagen aan de leiding te prijken. 76/90 werd het puntentotaal met slechts 2 verliesmatchen.

Seizoen 2015-2016 terug naar 2de Prov.

Eendracht Bazel Kampioen 3de Prov E 2014-2015

Seizoen 2015-2016 terug naar 2de Prov. Reeks C

Na een slechte start in 2de provinciale C, herpakt zich E. Bazel in de 2de ronde en komt uiteindelijk op de elfde plaats aan.

Seizoen 2016-2017 2de Prov. Reeks C

Terug een slechte start in 2de provinciale C, herpakt zich E. Bazel in de 2de ronde en komt uiteindelijk op de 8ste plaaats aan.

Seizoen 2017-2018 2de Prov. Reeks C

Terug een slechte start in 2de provinciale C, herpakt zich E. Bazel in de 2de ronde en komt uiteindelijk op de 5de plaats aan.

Seizoen 2018-2019 2de Prov. Reeks C